Knippen en plakken

Knippen en plakken

Knippen en plakken is voor op de basisschool. Dat zul jij vast wel denken. Dat hoort niet thuis op het voortgezet onderwijs. Toch merk ik in de praktijk van het lesgeven dat leerlingen juist graag knippen en plakken. En creatief dat ze zijn! Onvoorstelbaar. Er ontstaan soms ware kunstwerken. Posters om in te lijsten. Collages die jaren lang in het lokaal prijken.

Al zwervende door het schoolgebouw kom ik in heel veel lokalen. En menig lokaal is prachtig versierd met kunstwerken van leerlingen. Al jaren maken ze deel uit van het interieur. In het ene lokaal zijn posters te vinden over de geschiedenis van Nederland en in een ander lokaal over de Tien Geboden.

Dit schooljaar geef ik naast mijn lessen economie ook het vak wiskunde. Toen ik de eerste keer mijn gekregen werkboek opensloeg vond ik hierin meerdere werkbladen, met jawel, veel knip- en plak opdrachten. Ik kreeg meteen zin om die prachtige ruimtelijke figuren in elkaar te gaan knutselen.

Klas 2Ba maakte dit schooljaar tijdens de wiskundelessen al een spel met figuren en zetten ze een huisje in elkaar. Het maakt je als docent ook creatief. Niet iedere les een opgewarmde prak theorie maar een frisse en praktische uitdaging.

Op het economieplein zijn mijn leerlingen ook regelmatig posters aan het maken. De ene keer ontwerpen we op de computer een logo voor een eigen bedrijf en een andere keer maken we een collage over bijvoorbeeld reclame.

Knippen en plakken vergt wel de nodige voorbereiding van de docent. Niet iedereen werkt altijd even netjes. Soms is plakken op iemands rug leuker dan op het papier. Of een leerling krijgt een douche van papiersnippers. Tja, dat hoort er nu eenmaal bij. En dan het opruimen. Daar hebben sommige leerlingen ook een hekel aan. Ze vertonen dan opeens vluchtgedrag. De een moet naar de WC en een tweede heeft de rommel niet op de vloer laten vallen. Maar als elke leerling zijn beste beentje voor zet en de boel netjes achterlaat dan is het de moeite meer dan waard.

Als ik aan het einde van zo’n succesvolle schooldag met een zekere trots terugkijk, voel ik me net als een kleuter die zijn eerste knip –en plakwerkje heeft gemaakt.