Uitdagend onderwijs

Uitdagend onderwijs

Ben je ambitieus, nieuwsgierig, creatief, veeleisend en serieus? Ben jij een leerling die van uitdaging houdt? Dan ben jij de leerling die ik zoek. Dan ben jij de collega die ik nodig heb.

Duizenden leerlingen bezoeken dagelijks onze scholengemeenschap. Sommigen van hun met plezier, anderen met tegenzin. Bij de eerste bel stromen de lokalen vol en worden de lessen gevolgd. Iedere dag mogen we boeiend onderwijs volgen zoals we in de vorige column beschreven. Toch maakt het bezoeken van onze school voor veel leerlingen uit tot hun dagelijkse ritme. Het ene lesuur in, het andere lesuur uit. De automatische piloot staat aan. Als je willekeurige leerlingen aan zou houden in de gang en hen de vraag zou stellen of hun lessen uitdagend genoeg zijn ben ik bang dat we veel ontwijkende antwoorden krijgen. Is ons onderwijs wel uitdagend genoeg?

Als beginnend docent probeer ik regelmatig interessante lessen te maken voor mijn leerlingen. De mogelijkheden zijn te over. Een les met het smartboard, een leuke samenwerkingsvorm of een verdiepend spel behoren tot de duizenden mogelijkheden. Surf eens rond op internet en je vindt gigantisch veel mogelijkheden, ook voor jouw vak. Mijn lessen economie probeer ik uitdagend te maken voor de leerlingen en ik probeer hen te motiveren voor mijn vak. Natuurlijk moet de liefde voor het vak van beide kanten komen. Uiteraard kost het voorbereiden van zo’n les veel tijd, maar je krijgt er zo ongelofelijk veel waardering voor terug. Dat is het mooie van onderwijs en bevestigt telkens weer mijn keuze voor het beroep van docent. Leerlingen zijn blij en tevreden als ze weer een leuke les hebben gehad en dat geeft een grote voldoening.

Ik ervan overtuigd door het opzetten van een interessante, interactieve en bijzondere les de inbreng van leerlingen toeneemt, de stof beter wordt opgepakt en de resultaten hoger komen te liggen. Vraag het maar aan mijn leerlingen.

Uitdaging. Lessen met originele, gevarieerde verwerkingsopdrachten gericht op de te behalen doelen, binnen de daarvoor gestelde tijd. Leren doe je tenslotte niet alleen. Samen met je medeleerlingen kun je betere resultaten behalen.

Ben jij een leerling die van uitdaging houdt? Ben jij een talentvolle docent die zijn kennis op een creatieve manier wil overdragen op onze jongeren?

Durf jij de uitdaging aan?