Uitdagingen

Uitdagingen

Als ik deze column schrijf dan zijn de voorbereidingen voor het examen in volle gang. Op het economieplein zijn mijn leerlingen volop examentraining aan het doen. De laatste dingen worden ingeleverd en projecten worden afgerond. De bloeddruk van de meeste leerlingen stijgt en het besef dringt door dat het nu toch wel menens is. Als jij deze column leest zullen de meeste leerlingen de examens achter de rug hebben. Een heerlijk gevoel. Met spanning wordt de uitslag afgewacht. Een hele uitdaging die examens.

Na het examen wacht misschien een vervolgstudie. Je gaat op kamers. Of misschien ga je wel werken bij een baas. Studeren in een onbekende stad. Nieuwe mensen leren kennen. Nieuwe uitdagingen aangaan. Spannend!

Leerlingen die nog geen examen doen zijn ook op weg naar nieuwe uitdagingen. Een schooljaar is zomaar weer voorbij. Als het voorjaar weer aanbreekt en de dagen weer warmer worden ga je wellicht met veel meer plezier naar school dan ’s winters als het ’s morgens nog koud en donker is. Maar met een nieuw schooljaar in het vooruitzicht zal je ook nieuwe keuzes moeten maken. Misschien de keuze voor een profiel of een sector. Ga je over met deze cijfers of moet je misschien wel blijven zitten? Of ga je de uitdaging aan om misschien naar een hoger niveau te gaan?

Na 4 jaar studeren ben ik straks klaar met mijn opleiding. Ik stond vier jaar terug voor een nieuwe uitdaging. Ik werd opeens van leerling een docent. Mijn vroegere docenten werden collega’s. Ik begon aan een nieuwe uitdaging met een baan in het onderwijs. Na afloop van deze vier jaren kijk ik terug met een voldaan gevoel. Ik heb veel van jullie mogen leren. Iedere dag die contacten met de leerlingen. Hun ongezouten mening. Hun spontaniteit. Collega’s die mij de gelegenheid boden om een kijkje in hun klaslokaal te nemen. Mijn docentopleider die altijd voor mij klaar staat.

Het waren jaren vol uitdagingen. Een uitdaging om iedere keer weer goede lessen te geven. Een uitdaging om bij sommige drukke klassen orde te houden. Een uitdaging om er dagelijks voor leerlingen te zijn. In moeilijke maar ook vreugdevolle tijden.

Na deze studie wacht er voor mij een andere uitdaging. Ik ga een nieuwe studie volgen. Het lijkt mij een uitdaging om mijn 1e-graads bevoegdheid te gaan halen. Deze column zal worden overgenomen door een andere duale student. De nieuwe columnist wens ik veel succes bij deze mooie uitdaging!